La recensământul populației și al locuințelor din Republica Moldova, care urmează să fie efectuat peste o lună, vom spune oficial ADIO sintagmei sovietice și staliniste ,,limba moldovenească”, pentru că aceasta nu se va mai regăsi în rezultatele prelucrate de recenzori.
Confirmarea acestui fapt, în exclusivitate pentru Podul.md, a venit chiar de la Biroul Național de Statistică, instituția responsabilă cu organizarea recensământului în Republica Moldova și colectarea datelor privitoare la apartenența etnică, religioasă, precum și la limba maternă.
Podul.md a întrebat instituția guvernamentală dacă la recensământul din acest an vom întâlni mincinoasa sintagmă sovietică și stalinistă ,,limba moldovenească”, așa cum s-a întâmplat la recensământul de acum 10 ani. Conform Biroului Național de Statistică, rezultatele acelor respondenți basarabeni care vor declara, în mod nefiresc, că vorbesc așa-zisa inexistentă ,,limbă moldovenească” vor fi colectate și absorbite, cum este și firesc, în rezultatul unanim acceptat în privința existenței unei singure limbi recunoscute de comunitatea științifică și academică – limba română.
Este de notorietate că majoritatea covârșitoare a cetățenilor din stânga Prutului consideră, cum este absolut firesc, că vorbește limba română, iar acest lucru va fi confirmat din nou la recensământul care se va desfășura peste o lună – detalii AICI.
,,În ce privește diseminarea datelor, realitatea obiectivă de existență a unei singure limbi, care poate fi numită de respondenți română sau moldovenească, acestea sunt în succesiune și vor fi însumate pentru a cunoaște numărul total de persoane care declară limba română, indiferent de denumirea utilizată”, a precizat Biroul Național de Statistică.
De asemenea, am întrebat Biroul ce părere are despre dihotomia care s-a creat artificial în societatea din Republica Moldova dintre expresia etnic român și etnic ,,moldovean” (ori, basarabean) și cum va fi apreciată această diferențiere, precum și cât de probabilă este includerea acestor noțiuni – român/moldovean, români/moldoveni ca noțiuni puse alăturat, fără separație?
,,Vor fi prezentate și datele pentru caracteristicile etnice unde este cazul de separare artificială a aceleiași etnii în funcție de identitatea declarată de moldovean sau român. Un număr total calculat va fi prezentat, însumând cele două categorii etnice declarate moldovean/român, cu posibilitatea cunoașterii numărului comun dar și a celui conform declarației liber exprimate.
Menționăm că inclusiv legislația României recunoaște existența categoriilor etnice declarate divers, ca român, rumân, moldovean /moldovan, vlah/valah/vlaș, aromân, armân, meglenoromân, machedon, istroromân, caravlah, băieș, rudar etc. ca aparținând toate la filonul etnic și lingvistic românesc.
La ultimele recensăminte ale populației din multe state, inclusiv România, se acceptă și declararea subetniei, cum ar fi de exemplu bănățean, ceea ce ar reflecta mai corect și cazul identității de moldoveni, obiectiv ca o subetnie a etniei comune de români. În premieră pentru Republica Moldova, identitatea etnică poate fi declarată ca una principală și alta secundară, în cazul identității duble existente, cee ace va oferi mai multe date referitoare la opțiunile identitare declarate”, a menționat Biroul Național de Statistică pentru Podul.md.
Totodată, Biroul Național de Statistică a precizat că, pe partea tehnică, recenzorul nu are dreptul să intervină sau să influențeze identitatea exprimată și este obligat să noteze declarația respondentului, ca și în cazul de fapt a tuturor întrebărilor din RPL. Orice imixtiune din partea recenzorului sau persoanelor terțe la declararea identității etnice, lingvistice sau religioase este strict interzisă. Scopul recensământului este constatarea realităților de facto declarate, pentru a cunoaște situația de fapt la nivel local, regional și național, privind clădirile, locuințele, gospodăriile și caracteristicile populației țării.
Inovații față de recensământul precedent
În premieră, colectarea datelor va fi realizată pe suport electronic/tablete, cu sectoarele delimitate pe toate localitățile Republicii Moldova, încât să fie acoperite toate locuințele și populația. Pentru aplicația de colectare a datelor sunt utilizate și clasificatoare la diversele categorii, dar cu opțiunea liberă de a declara și alte categorii care nu se regăsesc în clasificatoarele bazate pe frecvența răspunsurilor de la recensămintele anterioare.